Yemek Borusu Hastalıkları
Ekim 12, 2015
Fıtıklar
Ekim 12, 2015

Varis Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bacaklarda ağırlık, yorgunluk, şişme, varisli bölgede deri ülserlerinin gelişmesi ve kahverengi lekelerin ortaya çıkması başlıca belirtileridir.  Varisler toplumda yaklaşık olarak % 15 sıklıkta görülmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla 4 kat daha sık rastlanır.

Toplardamarlardaki kapakların çalışmasında bozukluğun gelişmesine neden olan etkenlerin başında, damar duvarının zayıflayıp genişlemesi gelir. Duvarı zayıflamış, içindeki kanın hidrostatik basıncı artmış olan bir toplardamarda varis gelişmesi kolaylaşmış olur. Uzun boylu kişilerin, sürekli olarak ayakta duran trafik polislerinin, dişçilerin, aşçıların bacaklarmdaki toplardamarlarda hidrostatik basınç daha yüksek olduğundan, bu kişilerde bacak varislerine daha sık rastlanmaktadır. Hamilelik sırasında, toplardamarlara baskı yapması sonucu bacaklardaki toplardamarlarda hidrostatik basınç artar. Bu da hamilelik sırasında annede varislerin gelişmesine neden olan önemli etkenlerden biridir. Bu nedenle hamile kadınların ayakta fazla kalmamaları, dinlendikleri zaman tamamen sırt üstü değil de bir miktar yan yatmaları daha iyi olur. Varise eğilimi olan hamile kadınların yataktan kalkmadan önce esnek varis çoraplarını giyinmeleri yararlıdır. Genel bir önleyici olarak da herkese yürümeyi ya da koşmayı öneririz. Böylece bacak kasları kuvvetleneceğinden, özelle derideki toplardamarların kasları tarafından desteklenmiş olurlar. Bu da varis gelişme riskini düşürür. Varisli kişilerin de hafif yürüyüşler yapmalarında yarar vardır. Uzun süre ayakta durmak zorunda olan kişilerin ise yürüyüş ve koşulara herkesden daha çok önem vermeleri gerekmektedir.

Varisler başlangıçta yalnızca görüntüyü bozar. Bu aşamada bile bacaklarda ağırlık duygusu ve karıncalanmayla bir¬likte yorgunluk olabilir. Bu yakınmalar, özellikle bacakların yukarı kaldırılması ve dinlenmeyle geçer. Bu aşamada toplar¬damar dolaşımı henüz kesintiye uğra-mamıştır. Hastalığın er¬ken döneminde doğru tanı konması ve tedavi uygulanması, hastalığın gidişi ve doğabilecek komplikasyonların önlen¬mesi açısından çok yararlıdır.

Komplikasyonlar

Bacak varislerinde başlıca üç komplikasyon vardır: Tromboflebit, varis kanaması; varis ülserleri.

Tedavi

Varis tedavisinde varisi önlemek için alınması gereken önlemlerin önemi bü¬yüktür. Bunlardan bazıları uzun süre ayakta kalmamak, fazla kiloları ver¬mektir. Bacaklar yorulduğunda ve sınır¬lı bir bölgede varis türü genişleme sap¬tandığında esnek varis çorabı kullanıla¬rak önlem alınabilir. Bu baskılar toplardamarlara masaj uygulanarak, kanın kalbe geri dönüşü kolaylaştırılır. Tedaviyi izleyen dönemde esnek varis çorabı kullanılması, tedavi¬nin daha iyi sonuç vermesini sağlar. Yüzeysel toplardamar sisteminde yapısal bir bozukluk varsa ve kapakçık¬lar yetersiz kalıyorsa, tek tedavi yönte¬mi cerrahi girişimdir.
Cerrahi girişim – Cerrahi girişim bacak toplardamarının çekilerek çıkar¬tılmasını kapsar. Varislerin değerlendirilmesi ve en uygun tedavinin belirlenmesi bir uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Böylece yüzeysel ve derin toplardamarlarla ilgili daha kesin bilgiler elde edilerek, tedavi konusunda daha sağlıklı bir karar verilebilir.

Diğer Tedavi Yöntemleri:

Damar içi uygulamalar:

Isı temelli uygulamalar

•    Endovenöz lazer
•    Endovenöz radyofrekans

İlaç temelli uygulamalar

•    Kataterle köpük tedavisi
•    Hidrit (Cerrahi+Damar içi) uygulamalar