Fıtıklar
Ekim 12, 2015
Paratiroid Hastalıkları
Ekim 12, 2015

Sürrenal Adenomu

Sürrenal veya adrenal adenomu, böbreküstü bezinden kaynaklanan tümörlere verilen addır. Sıklıkla bu tümörler radyolojik tetkikler sırasında rastlantısal olarak ortaya çıkarlar ve bu durumda insidentiloma olarak adlandırılırlar. Bunlar hormon salgılayabilirler veya salgı yapmayabilirler. Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu, otopsi serilerinde % 2-9 arasında görülür ve cinsiyet farkı gözetmez. Bilgisayarlı tomografi ve MRI ile yapılan karın taramalarında % 1-10 sıklıkta rastlanırlar. Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu, oluşumunda kısmen kalıtımın etkisi olduğu bilinmektedir. Burada genellikle sorumlu tutulan p53, p57 ve aldosinthaz/11-beta hydroksilaz hybrid genleridir. MEN1 denilen hormon hastalığı ile de ayrıca ilişkilidir.

Bulgular:

Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu, olgularının % 80’i iyi huyludur ve hormon salgılamazlar, bu nedenle de herhangi bir belirti vermezler. Geriye kalan % 20’si ise kötü huylu olup hormon salgılarlar. Hormon salgılayan sürrenal adenomlarına Feokromasitoma adı verilir. Aralıklı ataklar şeklinde gelen çarpıntı, terleme, başağrısı ve karın ağrısı yakınmaları ile kendilerini gösterirler. Kortizol salgılarlarsa‘Cushing sendromu’ adı verilen tablo ortaya çıkar ve hastanın vücudu aşırı şişer, aldosteron salgılarlarda yüksek tansiyon ve potasyum düşüklüğü yaparlar, feokromastioma’da sürekli değişken yüksek tansiyon meydana getirirler, erkeklik hormonu salgıladıklarında kıllanmada artış ve östrojen hormonu salgıladıklarında ise kadınlaşma belirtileri gösterirler. Kanser gelişen hastalarda ise zayıflama ve vücutta kıllanma artışı görülür. Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu olgularında yüksek tansiyon, pozisyon değişimi ile ani düşen tansiyon, nabız yüksekliği (taşikardi), göz bozuklukları (retinopati), deride kıllanma artışı ve gebelerde olduğu gibi çatlaklar gelişmesi, gövdesel şişmanlık (kol ve bacaklar ince kalırken gövdede yağlanma olması), erkeklerde memelerde büyüme (jinekomasti) gibi muayene bulguları mevcuttur. Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu durumunda 3-6 cm arasındaki çaplarda kanser riski başlar. Çoğu çalışmada kanser riskinin 4 cm’in üzerinde başladığı gösterilmiştir. Bu çapta 8 adet iyi huylu tümöre rastlanırken, ancak bir adet kansere rastlanır.

Tedavi:

Burada tedavide ilk öncelik böbreküstü bezinde yetmezlik olup olmadığının araştırılması ve şayet varsa bunun tedavi edilmesidir. Burada bir Endokrinoloji Uzmanı tarafından kortizon testi denilen araştırma, idrarda metanefrin / kreatinin oranı, renin / aldosteron oranı gibi araştırmalar yapılır. Bunlarda bozukluk belirlenmesi durumunda Endokrinoloji Uzmanı tarafından çeşitli ilaçlarla tedavileri düzenlenir ve daha sonra ameliyata verilir. Sürrenal veya adrenal (böbreküstü bezi) adenomu tedavisinde günümüzde giderek artan sıklıkta laparoskopik veya robotik cerrahi ile ameliyat tercih edilmektedir. Çift taraflı olan adenomlarda ve feokromasitoma durumlarında bazı ekipler açık cerrahiyi tercih ederken, bu olgularda da laparoskopi ve robotik cerrahi uygulanabilmektedir.