Laparoskopi nedir?
Ekim 12, 2015
Neden Obazite Ameliyatı
Ekim 13, 2015

OBEZİTE

Obezite Dünya Sağlık Örgütünün ifadesiyle “vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı yağ birikmesidir”. Gelişimi biyolojik, psikolojik, sosyal pek çok nedene bağlı olabilir. En önemli etkenler ise dengesiz yüksek kalorili beslenme ve hareketsizliktir. Artmış yağ oranı başlangıçta sadece bedensel bir imaj sorunu olarak algılanabilir. Ancak fazla kilolar belirli bir sınırı aştıktan sonra obezitenin ciddi hastalıkları beraberinde getiren ve kişinin tüm yaşam tarzını olumsuz etkileyen bir faktör haline geldiği görülür.

Ne yazık ki toplumda obezite konusunda yanlış anlayışlar hakimdir. Fazla kilolu olmayı “keyfi” bir tercih, obezite tedavisi olmayı da “kozmetik amaçlı bir faaliyet” gibi görenlerin oranı az değildir. Halbuki obezite çok yönlü sonuçları olan bir hastalıklar kompleksi, obezite tedavisi de sağlıklı kalmak için tıbbi bir zorunluluktur. Obezite; kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, meme, rahim, kolon kanseri ve kas iskelet sistemi hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür.

İlk bakışta önlenebilir bir hastalık gibi görünmesine rağmen obezitenin genel nüfus içindeki oranı giderek yükselmektedir. Son yıllarda hastalık derecesinde obezite sorunu olan insanların tedavisi için yapılan sağlık harcamaları katlanarak artmaktadır. Hastalık derecesinde obezitede diyet ve egzersiz ile kalıcı tedavi oranı maalesef %5’in altındadır. Bu tür hastalarda cerrahi tedavinin daha üstün olduğu açık ve net olarak ortaya konmuştur. Dünyada her yıl yüz binlerce obezite hastası ameliyat olarak sağlığını (ruhsal, bedensel ve sosyal iyilik halini) yeniden kazanma şansına sahip olmaktadır.

Aşırı şişmanlık (Morbid Obezite ve Süper Obezite) tek başına uygulanan diyetler ya da egzersiz programları ile tam olarak kontrol altına alınabilen bir durum değildir. Morbid Obezitenin diyet ve egzersizle kontrol altına alınabildiği durumlarda ise, verilen kiloların muhafaza edilmesi oldukça zor olur. Obezite ameliyatı, beslenme düzeni yani diyet ve egzersizin yeterli olmadığı morbid obezite tedavisinde en etkili tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile en hızlı ve en kalıcı kilo kaybı sağlamak mümkündür.

Obezite Cerrahisi ile morbid obezite hastalarının, beslenmeye bakış açıları değişir. Morbid obezite sebebiyle aşırı açlık duygusu yaşayan hastalar,  diyet ve egzersiz programlarına ayak uydurmada da zorluk yaşarlar. Obezite Cerrahisi, hangi biçimde olursa olsun, morbid obezite hastalarının bu açlık-tokluk algısının bütünüyle değişmesini sağlar. Morbid obezite sebebiyle hayatlarında oldukça sorun yaşayan hastalarda, Obezite Ameliyat tedavileri, güçlü kilo sağlaması ve bu etkinin uzun zamanlar korunabilmesi ile en etkin tedaviyi almış olurlar.